2D versus 3D Animaties: Wat is het Verschil en Wanneer Gebruik je Welke?
Op door Bram Bulkens
Animatie is een krachtig medium dat veel stijlen omvat. Twee van de meest vergeleken stijlen zijn 2D- en 3D-animatie.
Iedereen kent hem wel, de after-vakantiedip. Ook deze maandag zullen er weer veel mensen last van hebben. De oplossing? Een lesje in vette animatievideo’s op muziek!
Wacht even, ik zie je denken; “alle muziekvideo’s op deze pagina zijn geen animaties, maar gewoon films, geschoten met een ordinaire camera, toch?” Ja, en nee! Dit heet compositing. Alle videoclips op deze pagina zijn namelijk eerst gefilmd, vervolgens zijn ze uit elkaar geknipt, gecombineerd en geanimeerd. Eigenlijk is dit dus animeren met film.
Nog niet helemaal helder? Laten we beginnen met een goed voorbeeld; Star Guitar.
Bekijk de videoclip bovenaan deze pagina eens aandachtig. Op het eerste ogenblik lijkt er niks bijzonders te gebeuren; we zitten in een trein en kijken naar buiten. Behoorlijk saai, maar een kijker die een beetje gevoel voor muziek heeft krijgt al snel door wat er aan de hand is. De verschillende objecten komen namelijk op de maat van de muziek het beeld binnen schuiven.
Als je dat weet zie je ook ineens hoeveel werk het gekost heeft om deze clip te maken. Elk object is namelijk losgeknipt van zijn achtergrond. Met foto’s is dit meestal niet zo veel werk, het gaat immers maar om 1 foto, maar met video is dit anders. Elke … frame … moet … uitgeknipt … worden. Per object kan dit oplopen tot wel 120 afbeeldingen.
Wanneer alles uitgeknipt is komt het echte compositingwerk om de hoek kijken. Elk object krijgt nu een instrument aangewezen; bijvoorbeeld de snare, de base, de hi-hat of een synthesizerloopje. Het is vervolgens aan de compositor of animator om alles op de maat van de muziek te leggen en het puzzeltje zo compleet te krijgen.
Bij deze videoclip zit het werk dus vooral in de nabewerking, maar er zijn ook goede voorbeelden waarbij de voorbereiding cruciaal is voor het slagen van de videoclip. Kylie Minoque, kom er maar in!
Met deze videoclip zette Kylie zichzelf in 2001 meteen op de kaart. Het waren de hoogtijdagen van MTV en TMF als muziekzenders en meer mensen dan ooit keken maar al te graag muziekvideoclips in hun vrije tijd. Reden genoeg voor Kylie om deze vette muziekvideo te laten maken.
Het eerste couplet lijkt nog niet zo bijzonder, tot Kylie een rondje gemaakt heeft en bij het couplet aankomt. Dat is het moment dat het begin van de videoclip zich weer begint te herhalen, Kylie zichzelf tegenkomt en zelfs interactie lijkt te hebben met alle andere Kylie’s.
Na nog een rondje te hebben gekeken komen er steeds meer mensen in beeld, want niet alleen Kylie herhaalt zichzelf, ook de achtergrondspelers blijven zichzelf tegenkomen. Het is dan ook niet raar dat de hele video in één take opgenomen. Dit vergt uiteraard wel de nodige voorbereiding. Niemand mag namelijke in de knoop komen met de opname van de rondes ervoor. Alles moet kloppen, want door een klein foutje kan de hele illusie in duigen vallen.
“Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe zit het dan eigenlijk met de camera?”, hoor ik je denken. De camera is wellicht nog het makkelijkste deel van deze videoclip. Het betreft hier namelijk een Motion control camera. Bij deze camera wordt niet alleen het beeld maar ook de beweging van de camera opgenomen. Vervolgens wordt deze beweging herhaaldelijk afgespeeld en krijg je dus steeds dezelfde beweging. Hierdoor sluiten videobeelden naadloos op elkaar aan. Het is vervolgens aan Kylie om de camera bij te houden.
Ah, daar zijn ze weer; The Chemical Brothers. Al voordat ze Star Guitar uitbrachten (zie boven) maakte ze deze videoclip. Een clip waarbij zowel de voorbereiding als de nabewerking veel tijd gekost heeft.
Deze videoclip kan alleen gemaakt worden als de regisseur van tevoren 100% duidelijk heeft wat hij wil. Voorbereiding is in deze cruciaal om in de montage niet tegen problemen aan te lopen. De combinatie van choreografie, fotografie en video maakt dat dit nog steeds een van de vetste videoclips is die ik ken.
Animatie is een krachtig medium dat veel stijlen omvat. Twee van de meest vergeleken stijlen zijn 2D- en 3D-animatie.
Wil je een animatie laten maken? Maar weet je niet hoe je hier aan begint? Lees dan deze 5 essentiële punten!
© 2024, De Animatier – Animaties, video's en infographics