Data mooier presenteren met een interactieve infographic

Op door Bram Bulkens

Infographic met veel bewegende onderdelen, gemaakt voor Waterschap Limburg

In de wereld van informatie-overload en gegevensstapels is het presenteren van data op een boeiende en begrijpelijke manier essentieel om de aandacht van het publiek te trekken. Een traditionele statische infographic kan al effectief zijn, maar waarom zou je jezelf beperken tot het tonen van informatie op één manier?

Hier komt de kracht van interactieve infographics om de hoek kijken. Een interactieve infographic is veel meer dan alleen een gewone website – het is een dynamisch hulpmiddel dat de gebruiker betrekt en data tot leven brengt op een unieke en boeiende manier.

Data voor jaarverslagen of rapportages anders weergegeven

Interactieve infographics kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Ze zijn bijzonder geschikt voor jaarverslagen, rapportages, interactieve kaarten en nog veel meer. Waar een statische infographic beperkt is tot statische content, biedt een interactieve infographic talloze mogelijkheden om gegevens tot leven te brengen.

Zo kan een interactieve infographic bestaan uit verschillende elementen zoals tekst, afbeeldingen, animaties, grafieken en tabellen. Deze elementen kunnen op een creatieve en interactieve manier worden gepresenteerd, waardoor de gebruiker de vrijheid heeft om zelf te ontdekken en te verkennen. Bovendien kan een interactieve infographic ook op maat gemaakte data visualiseren, waardoor complexe gegevenssets toegankelijker en begrijpelijker worden.

Infographic roparun

Interactieve infographic, gemaakt voor Roparun.

Je data in een interactieve infographic presenteren

Een interactieve infographic biedt ook diverse voordelen. Ten eerste kan het de merkidentiteit versterken door een visueel aantrekkelijke en interactieve ervaring te bieden aan gebruikers. Dit kan de betrokkenheid vergroten en een positieve indruk achterlaten bij het publiek.

Een ander voordeel van een interactieve infographic is dat het de mogelijkheid biedt om een beheersysteem te integreren. Dit stelt gebruikers in staat om gegevens in te voeren en bij te werken zodra deze veranderd zijn, waardoor de infographic altijd up-to-date blijft. Hierdoor is het eventueel ook mogelijk om interactieve elementen toe te voegen die onderhevig zijn aan veel veranderingen. Denk hierbij aan quizzen, enquêtes of formulieren, hierdoor blijft de gebruiker altijd actief betrokken bij de inhoud.

infographic met fotos laten maken

Infographic met foto’s en hotspots, gemaakt voor Orion

Data weergave flexibel hergebruiken

Bovendien kan een interactieve infographic flexibel worden ingezet zodra deze eenmaal gemaakt is. Bijvoorbeeld, een interactieve infographic die is ontworpen voor een jaarverslag kan elk jaar opnieuw worden gebruikt met bijgewerkte gegevens, waardoor de investering in tijd en middelen op de lange termijn minder worden.

Conclusie

Kortom, interactieve infographics zijn een krachtige tool om data op een leuke, boeiende en begrijpelijke manier te presenteren. Ze bieden flexibiliteit, interactiviteit en eventueel ook herbruikbaarheid, waardoor bedrijven en organisaties hun boodschap effectiever kunnen overbrengen.

Als u op zoek bent naar hulp bij het opzetten van een interactieve infographic, dan kan De Animatier jou ondersteunen. Of het nu gaat om het ontwerp, de gebruiksvriendelijkheid, het databeheer of de invoer van de data, De Animatier heeft de expertise om jou te helpen bij je vraagstuk.

Jouw data ook leuke presenteren?

Neem dan contact op met De Animatier.
Dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor het tot leven brengen van jouw data!

Infographic laten maken

Recente inspiraties