Een dagje Silicon Valley… en wat Google mij geleerd heeft.

Op door Bram Bulkens

Wat hadden we een leuke drie weken gehad in Noord-America. Eerst een week in New York, daarna twee weken in San Fransisco, Yosemite, Las Vegas, The Grand Canyon en Los Angeles. De laatste dag van onze vakantie logeerden we in de buurt van het vliegveld van San Francisco. We hadden nog een halve dag de huurauto tot onze beschikking… dus heb ik mijn vriendin nog even mee naar Silicon Valley gesleept.

Het eerste op mijn agenda was het bekijken van het ouderlijk huis van Steve Jobs. Het stond er nog, inclusief de bekende garage waar Steve Jobs en Steve Wozniak de eerste Apple computer het leven gaven. Daarna naar het Apple hoofdkantoor, en wat denk je? Alles gesloten! Zelfs de beroemde Apple Store op de Infinite Loop was niet open. We konden eigenlijk alleen een foto maken van een voordeur, een bord en een verlaten winkel. Dat leek me overigens ook niet zo raar, want het was tenslotte zondag.

Apple-Headquarters-Steve-Jobs-Garage

Daarna had ik besloten dat we naar Google zouden rijden… en wat denk je? Daar waren gewoon mensen aan het werk! We konden bij de ingang parkeren, overal tussendoor lopen, een stukje op een google-fiets fietsen en knuffelen met de bekende android poppetjes. Het was allemaal geen probleem. Ik voelde mij als een vis in het water!

Geen Apple voor de dorst

Ik heb nog nooit een product van apple gekocht, ik vond mezelf er niet designer genoeg voor, daarnaast is het mij ook altijd te duur (of te kostbaar, afhankelijk van wie je vraagt). Nu ik er wél designer genoeg voor ben kom ik er achter dat Apple zich helemaal niet meer op de designers richt (Nieuw Mac Pro, iemand?), maar op de massa; de gewone consument. De designers, die Apple in stand gehouden hebben, lijken in de steek te zijn gelaten.

Los van het design van de Apple machines, voelde ik me altijd meer aangetrokken tot de PC-cultuur en later, toen de mobiele telefoons kwamen, de Android-wereld. Waarom? Ik denk dat het mij om de flexibiliteit en de open structuur te doen is geweest. Google staat open voor nieuwe ideeën, laat je werken met zijn software en api’s, deelt oneindig veel informatie met de wereld, is innovatief, denkt vooruit en is ontzettend gul naar zijn medewerkers.

Google-Fiets

Apple heeft altijd haaks gestaan op deze filosifie van Google, iets wat wederom bevestigd werd na het zien van de film “Steve Jobs” afgelopen december. Dit kwam natuurlijk vooral door de hoofdpersoon uit deze film en het brein achter Apple. Ik denk ook zeker dat Steve Jobs, als hij nog geleefd had, de tekortkomingen van de nieuwe Mac Pro en de iPhone 5C nooit goedgekeurd zou hebben. Beide producten waren namelijk niet perfect, niet van het beste materiaal gemaakt en hadden niet de beste, werkende hardware beschikbaar. Steve had deze ideeën, zonder pardon, de prullenbak in gegooid.

En toen viel het kwartje

Los van deze oude vete tussen beide kampen heeft mijn tripje naar Silicon Valley mij wel doen realiseren over hoeveel de gebouwen en de omgeving, waar deze twee bedrijven zich bevinden, aansluiten op de bedrijfsvoering van beide bedrijven. Google open en transparant (zelfs op zondag). Apple gesloten en ondoordringbaar.

En nu, anderhalf jaar later, kom ik er achter dat mijn manier van denken, nog steeds, de meeste aansluiting vindt bij die van Google. Open en eerlijk in prijs en werkwijze, vooruitkijken en ontwikkelen, kennis delen en vooral: samenwerken.

Wél een appeltje voor de dorst

Binnenkort ben ik weer toe aan een nieuwe computer. Ik denk daarbij weer gewoon aan een PC. En 3 jaar daarna? Hetzelfde! …en dan ben ik nog steeds goedkoper uit als dat ik één Mac gekocht had. Ook niet onbelangrijk 😉

Benieuwd naar mijn transparantie?
Neem gerust contact met me op via: 06 4786 2612

Of bekijk mijn Animatie prijzen

Recente inspiraties